Elk voorjaar is het weer een feestje in onze keuken want daar gebeurt het allemaal !

Trouwe volgers op mijn FaceBook zijn er zo ondertussen mee vertrouwd geraakt en genieten ieder voorjaar weer mee als ik ' broed-eitjes' uitbroed met mijn  surrogaat broedkip :  Een mooie vol automatische broedmachine die warmte en vocht keurig reguleert en waarin broed-eitjes ieder uur omgedraaid worden zoals ook een broedse kip in de natuur zou doen als zij op een nest met eieren 'zit' met het instinct deze uit te broeden om  dan vervolgens  kuiken-kindjes groot te brengen .

Om dit proces , wat zo ontzettend leuk is , zelf te kunnen doen met deze machine is ieder jaar weer een kadootje! 

Dit jaar start de machine al vroeg in het jaar ... soms broed ik eitjes voor andere liefhebbers van kippen uit en soms doe ik het ook voor mij of eigenlijk ons samen , want ook Teun vind al dat gebroed en piepende kuikens ondertussen net zo leuk als ik !

Dit jaar , enkele weken terug kreeg ik via Facebook een bericht van een oud klasgenootje met de vraag of ik ene Demi zou kunnen helpen met het verkrijgen van Sebright kipjes .  Demi zou deze kipjes het liefst zo jong mogelijk willen hebben en zo werd ik met haar in contact gebracht .

Ik vertelde haar over de broedmachine en dat , als zij dat wenste , ik het leuk zou vinden om op zoek te gaan naar broed-eitjes van de Seybright en deze dan in de machine te laten uitbroeden zodat ik  Demi na het broed-proces  piep-jonge-donzige-Sebright-kuikens zou kunnen geven , en Demi stemde daarin toe , Hoera !!

Broed-eitjes zoek ik altijd via MarktPlaats en meestal slaagt mijn zoektocht , dus zo ook nu ...

Ik zal in het kort vertellen hoe zoiets kan en gaat : Er zijn vele kippen-liefhebbers en ik ga in dit geval dus op zoek naar een hobbyist die Sebright kipjes houdt , een aantal Hennetjes die leven met een Haan .

Het Haantje is (uiteraard)  nodig  om de eitjes die de Hennetjes leggen te hebben bevrucht . En  bevruchting is wel zo handig als je kuikentjes wilt , misschien vertel ik hierover later nog wel eens meer .

Afijn , de hobbyist heb ik gevonden en ik bestel acht eitjes bij hem . Een broed-eitje kost meestal zo rond één Euro  per stuk en dan betaal je  daarbij ook de verzend kosten want de eitjes moeten tenslotte deze kant op komen !

Eitjes per post versturen , hilarisch vind je niet ? Toch gebeurt het vaak en wonder boven wonder komen de meeste eitjes nog heel aan ook . Daar wordt dan ook uiterste zorg voor gedragen , de eitjes worden vaak ingewikkeld in keukenpapier en dan in een eierdoosje gedaan , deze eierdoos gaat dan weer in een grote doos en deze doos is dan volledig gevuld met of bijvoorbeeld proppen kranten papier of in dit geval met heel veel stro !

En zo wordt het dan keurig thuis afgeleverd en iedere keer vind ik het weer onwijs geinig om te zien hoeveel zorg er gedragen wordt om de eitjes goed te vervoeren per post . 

Zie foto's ..... 

Als de eitjes eenmaal binnen zijn dan is het aan mij de taak om de broedmachine van zolder te halen en hem in de keuken te installeren en aan te zetten om proef te draaien , daarbij is het zaak om op te letten of de temperatuur goed wil worden , belangrijk is dat deze zo rond de 37,8 cirkelt . De lucht vochtigheid mag de eerste negentien dagen niet hoger komen dan 50% , en dit is goed te regelen met de daarvoor bestemde lucht/ventileer/knopjes . En niet vergeten om te zien of het keer-systeem ieder uur om draait ... als dit allemaal naar behoren werkt dan mogen de broed-eitjes in het rek worden neer gelegd met de bovenkant naar beneden toe , een bakje met water gevuld voor het vocht ( dit moet bijna  dagelijks weer opnieuw worden gevuld ) en dan mag het deurtje dicht en wordt het broed proces in werking gezet wat éénentwintig dagen duren zal ...

Altijd weer superleuk en altijd toch weer spannend of het allemaal goed zal gaan ! 

Voor nu laten we de eitjes geheel met rust , om ze vervolgens over +- zeven dagen te gaan schouwen om te zien of alle acht de eitjes bevrucht zouden zijn .

Maar daarover over zeven dagen meer .... Tot dan !!! 

(((... de foto van de Seybright-eitjes is wat wazig , misschien lukt het een andere keer een heldere foto te maken maar nog niet eerder had ik zulke kleine eitjes in de Surrogaat-broed-kip  en dat maakt mij extra enthousiast ...))) 

Gelukkig zijn er vijf eitjes bevrucht en deze zien er dan ook net zo uit als de foto hierboven en dat is natuurlijk hoe we het graag willen zien .

Hopelijk zet deze geslaagde bevruchting door en worden er over twee weekjes vijf iniminie piep-kuikentjes geboren ! 

Duimen maar dat het allemaal goed mag gaan !! 

 

Zoals beloofd de update van de acht Seybright broedeitjes die ik na zeven dagen ' geschouwd' heb .. Om dit te kunnen doen moet je het rek met de eitjes uit de broedmachine halen om ze zo , het liefst in een donkere ruimte met een daarvoor speciaal lampje te kunnen bekijken . Dit lampje houdt je dan tegen de bolle kant van het eitje en als je een donkere vlek ziet met aderen zoals hiernaast  op de foto dan is het eitje mooi bevrucht !! Hieronder een foto van een ei dat niet bevrucht is om zo goed het verschil te kunnen zien ..

 

 

 

Maar hoe zit dat nou toch allemaal precies met de Haan en de Hen en eitjes en kuikens ? Hoe gaat zoiets nou in zijn werk is een vraag die ik regelmatig gesteld krijg ... 

Ik zal proberen in Jip & Janneke taal het één en ander uit  te leggen : 

 

 

We beginnen bij het woord de " legbatterij-kip " , dus de groot productie stallen vol met vaak duizenden kippen die dagelijks een ei leggen , want een ei leggen is een bijzonder mooi toverkunstje  wat iedere kip kan .

Deze eieren zijn nooit (zelden)  bevrucht omdat er simpel weg geen Haan aan te pas is gekomen en geen Haan betekent geen bevruchting zo simpel is dat !

Wanneer vind er dan wel bevruchting plaats ? 

De eitjes die nu in de  broedmachine leggen die komen bij een ' fok toompje ' vandaan , wat inhoudt dat een Haan drie of soms vier of soms wel vijf of meerdere Hennen tot zijn beschikking heeft en aangezien een Haan graag stoer Haantjes gedrag vertoont zal hij al die Hennen-Dames' meerdere malen 'treden' per dag . Treden houdt in dat hij vrijt met al zijn dames en dat zijn dames via die wijze bevrucht raken .

Zowel een Haan als een Hen hebben een 'cloaca' en tijdens hun vrij-sessie drukken ze beide cloaca's tegen elkaar aan en via deze wijze spuit de Haan zijn sperma bij de Hen naar binnen .

De Hen heeft ei-dooiers in haar ei-leider en het sperma van de Haan kan dus de ei-dooiers bevruchten!

Hier rechts boven een  duidelijke tekening : zie ' Eieren in aanleg '.

Eén vrij partij van een Haan en Hen kan meerdere bevruchtte ei-dooiers geven ... 

De ei-dooier verlaat het lichaam van de kip en op het einde vormt zich de schil om de dooier heen  en verlaat uiteindelijk het lichaam van de Hen via diezelfde  cloaca .

 

Een ei wat bevrucht is , daar zal enkel een kuiken in gaan groeien als een Hen op dat ei zal gaan broeden . De warmte van de Hen en een bepaalde lucht vochtigheid wat allemaal keurig geregeld wordt door de  broedende  Hen zelf zal uiteindelijk na éénentwintig voor zo een schattig piep-kuiken zorgen !

Wonderlijk hé !?! 

 

Een bevrucht ei wat NIET bebroed wordt daar zal dus ook niets mee gebeuren en die eieren zijn dus prima geschikt om lekker zelf op te eten ! 

 

Maar gelukkig , en hier begon het hele verhaal om zijn er in de broedmachine dus vijf eitjes wel mooi bevrucht en doet de broed-machine keurig wat anders een broedende Hen zou doen !! 

Nog twee weekjes geduld ...

 

Wordt vervolgd .... 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier onder een filmpje wat ik zelf maakte van een bevrucht ei ! 

                                Hopelijk lukt het om het te bekijken ...

Woensdag-avond 18 Maart 2020 

🐣🐣🐣 ...
Al controleer ik dagelijks meerdere malen de broed-machine , toch zat ik zonet inene rechtop in de bank !!!!!
Precies vandaag liggen de broed-eitjes 19 dagen in het rek en dat houdt in dat NU de luchtvochtigheid omhoog moet en dat de eitjes in de uitkomst-bak gelegd mogen worden ...

Door de zorg die 'Corona' heet zou ik deze handelingen ' bijna' hebben vergeten maar gelukkig was daar iets wat mij zonet tot de "kuikentjes-orde" riep 🐣
Dus een theedoek in het houten bakje gedaan , gezorgd dat de luchtvochtigheid omhoog kan gaan door aan wat knopjes te draaien en toen de eitjes vanuit het rek op de theedoek in het kistje gelegd 🐣🐣
Gauw nog even de vijf eitjes geschouwd , en owww wat zien ze er veel belovend uit ! 🐣

Altijd weer spannend wanneer we de eerste 'pikjes' in het schilletje zullen gaan zien , hopelijk wachten de kuikens daar nog een poosje mee , simpelweg omdat ik morgen overdag niet hier ben om ze in de gaten te houden ...

Ik heb er wel vertrouwen in dat 'ze' braaf wachten totdat ik morgen-avond weer thuis ben en laat het dan maar gebeuren gaan 🐣🐣🐣

 

En of ze deden wachten tot ik weer thuis was ! Precies op dag 21 kropen er drie zelfstandig uit hun ei !!!

Hier boven een eigen filmpje van de bijna geboorte van een kippen-kuiken ...

Hier onder het vervolg ! 

Blijft prachtig om het met eigen ogen en het  dus van heel dichtbij te kunnen aanschouwen ! 

 

Nummer 4 en 5 lieten te lang op zich wachten  dus hier een persoonlijke noot :

Toevoeging 🐥

Afgelopen Zaterdag deed ik twee vriendinnen  de belofte om hun vraag te beantwoorden of ik nou nooit de drang had om een kuiken uit een ei te helpen ?!? Want soms lijkt het een eindeloze marteling voor een kuiken maar ja , je hoort altijd dat helpen niet mag en de theorie daarvoor luidt als volgt : een kuiken dat niet uit zich zelf uit de schil kruipt is niet sterk genoeg en zal dus nooit overleven 🐣
Nou met deze stelling ben ik het dus niet eens , en zal ik het ook nooit eens worden , en ik durf dat te zeggen want ik heb ondertussen 7 jaar ervaring 👊
De afgelopen 7 jaar heb ik jaarlijks gebroed met de luxe machine 🐣 Wel 2 , soms 3 of 4 keer per jaar !
En bij iedere broed zijn er altijd wel 1 soms 2 eieren die wel aangepikt zijn , en dat je door dat gaatje het snaveltje ziet bewegen en dat je het kuiken zelfs hoor piepen 🙄
Door dat aangepikte gaatje zie je ook een vlies waar het kuikentje in zit ...
Dit vlies is uiterst dun , het lijkt wel vloeibaar snot , dus heeel zacht en daardoor lukt het voor het kuiken om rond te draaien/ zich te bewegen in de harde schil om zo die harde schil verder kapot te snijden ..
Ik noem het snijden omdat een kuiken in het ei nog een snij-tand boven op zijn snavel heeft waarmee hij zich dus uit de schil kan snijden , het is echt waanzinnig hoor dat snij-tandje , de natuur heeft overal aan gedacht 🐣👌
Maar ... soms gebeurt het dat het te lang duurt voor het kuiken na het pikje de schil verder open 'snijd' en dan kan het gebeuren dat dat soepele vlies gaat uitdrogen en als het gaat uitdrogen dan wordt dat vlies taai , het lijkt dan wel papier en daar is dat kuiken niet tegen opgewassen en kan zich niet vrij meer bewegen en dat houdt in dat het niet verder snijden kan in de schil terwijl het wel zijn best blijft doen en uiteindelijk zal het dan door uitputting dood gaan ...
En dat laat ik niet gebeuren , ohw Nee !!!
Vanaf de allereerste keer dat ik broedde via de machine is het gebeurd wat ik hier boven beschrijf en wat was ik de aller eerste keer paniekerig 😥 alle kuikens waren toen geboren op dat ene ei na , en dat was zichtbaar aangepikt , het snaveltje zag ik bewegen , al uren lang en ik vond het klein beetje vlies wat ik zag zo anders van kleur geworden , het behoort wit te zijn en dit was ondertussen goor gelig verkleed .. maar ja wat moest ik nou ?? Een kuiken uit het ei helpen was niet de bedoeling zo had ik altijd gelezen , maar toch was mijn eigen gevoel sterker en vooral opeens heel resoluut en ik wist ; als ik niets zou doen zou dit kuikentje zowiezo overlijden.. dus ik deed de machine open en pakte het bewuste ei en toen begonnen mijn knieën te trillen want ja , wat nu ??? Maar als vanzelf leek ik te weten wat ik moest doen en uiterst uiterst uiterst voorzichtig en behoedzaam begon ik bij het open pikje de schil verder weg te halen , en de schil weg halen dat gaat vrij gemakkelijk omdat de schil gort droog geworden blijkt te zijn door het broed-proces ... en dan kom je het vlies tegen en dan zie je dat dat grotendeels aan het kuiken vast geplakt is gaan zitten en besefte ik : als ik dat zo zou gaan los trekken van het kuikentje dan zou het grandioos fout gaan want je zou het tere kuikentje door het plakkende vlies zo kapot scheuren met dood bloeden tot gevolg ! Best maf maar dat overzie je in één keer .. Toen bedacht ik de warm water kraan aan te doen en mijn vingers constant onder die warme kraan te houden en dan met diezelfde warme en natte vingers héél voorzichtig over dat vlies te gaan wrijven , steeds weer opnieuw en opnieuw , net zo lang totdat het vlies weer als snot wordt , je het dan wat los kan maken en daardoor begint het nog steeds piepende kuikentje zelf weer te spartelen en wurmt zich dan verder zelf uit het vlies en dan blijft er een extra nat frummelig kuikentje over wat ik dan razendsnel in de nog steeds snorrende broed machine terug leg en dan beginnen mijn schiet-gebedjes pas echt , want dan komt het er op aan , althans zo voel ik dat "gaat het kuiken het redden , ja of nee ?
In het onderstaande filmpje zeg ik dat het altijd goed is gegaan maar nadat ik mijn naslag-werk had terug gelezen las ik dat het van de 19 keer dat ik een kuiken trachtte te redden het 1 keer is gebeurd dat een kuikentje het na 2 dagen toch niet bleek te halen en wat de echte reden daarvan dan is , tja daar kom je dan toch niet meer achter ..
De andere 18 kuikens mochten sterke volwassen Hennen of Hanen worden en met deze wetenschap zal ik dus altijd blijven doen wat ik altijd heb gedaan , maar puur omdat ik blijkbaar als vanzelf weet hoe te handelen en ik denk dat dat toch echt wel een pré is , begin er nooit aan als je ook maar enige twijfel hebt want het kan ook heel vervelend mis gaan en dat wil je uiteraard niet op je geweten hebben !!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Ellen Salacroup
4 jaar geleden

Leuk duidelijk verhaal, het is nog heel wat werk zo voor je, ik hoop dat de 5 eitjes keurig uit mogen komen.

Ton Visser
4 jaar geleden

Wat een prachtig en begrijpelijk verhaal

Rina Oaks
4 jaar geleden

Succes met het uitbroeden van de eitjes voor Demi 🥚🐣🐥🐤🐔

Mariska
4 jaar geleden

Wat heb je het weer mooi verwoord......Christien! Zo leuk om te lezen! Liefs Maris